Snöskoter är en relativt ung företeelse med tanke på att den första moderna snöskotern var Bombardiers Ski-Doo från 1959. I Sverige blommade skoteranvändandet ut från mitten av 60-talet för att växa till sig ordentligt under 70-talet. Under den första tiden tävlades det naturligtvis med snöskoter i Östersund men då som en del i Jämtlands motorklubb. Men några av de som brann för snöskotrar tröttnade på klubbens dåliga ekonomi plus att de ville utveckla snöskoteråkningen.
Sagt och gjort den 20 april 1972 var det träff i ÖSK-stugan för officiell start för Östersunds snöskoterklubb. Parollen var ”större satsning på allmänt åkande och mindre på tävling”. Vilket kanske låter konstigt med tanke på att klubben grundades av JMKs aktiva skoterförare. Då precis som nu rasade debatten om snöskoterns vara eller icke vara i den svenska naturen. Genom att fixa skoterleder, snöskotersafari, rebusjakter, familjetävlingar och utflykter ville klubben bidra till att minska planlöst körande på mindre lämpliga platser. Som utgångspunkt för sin verksamhet fick klubben överta en gård i Gräfsåsens by där de också började bygga sveriges första permanenta skotercrossbana.
Den första styrelsen bestod av: Bob Persson (även känd för sin medverkan i Sno-Tric och Aktiv) ordförande, Roger Leosson vice ordförande, Kurt Jonsson sekreterare, Göran Hellström kassör, Gustaf Fröberg stugtomte, Jan Jacobsson materialförvaltare, John-Erik Eriksson och Kjell Dannervall supplanter samt Stefan Olofsson och Valter Åsengård revisorer. Redan i augusti samma år såg styrelsen ut så här: Roger Leosson ordförande, John-Erik Eriksson vice ordförande, Ove Gryckdal sekreterare, Evert Flemström vice sekreterare, Sigvard Persson kassör, Henry Johansson reklamchef, Jan Jacobsson materialförvaltare, Valter Åsengård och Stefan Olofsson banansvariga.
Trots stor satsning på allmänt skoteråkande så satsade naturligtvis Östersunds SSK även på tävling. Och kronjuvelen var så klart den egna banan, 2000 meter lång (vilket i efter bara några år verkar ha krympt till cirka 1500), på Gräfsåsen. Egentligen sade SVEMOs regler att en skoterklubb skulle existera i minst två år innan de fick ordna en egen tävling. Men Östersunds SSK fick dispens att redan 1973 arrangera egna tävlingar. Vi gissar att styrelsens erfarenhet spelade in i den dispensen. Tanken var att den första tävlingen som kom att bli den första ÖSSK Cup (då under namnet Sno-Tric Cup) skulle inviga den nya tävlingsbanan på Gräfsåsen. Men vädret satte käppar i skoterboggin. På grund av snöbrist slutade det med att Sno-Tric Cup kördes vid badplatsen i Åkersjön istället. Men mer om det i senare avsnitt.
Invigning- och tävlingspremiär blev det på Gräfsåsen i alla fall 1973. Den 4 mars kördes SM-kval. Tävlingen lockade en publik på 600 personer som fick se en väl utförd tävling med många hemmaförare i toppen. Henry Johansson vann klassen 0-350cc och Stefan Öwre blev tvåa i klassen 351-750cc.
Redan året efter var det dags för Östersunds SSK att arrangera sitt första stora mästerskap: SM i skotercross. Intressant att det första stora evenemanget på Gräfsåsen det året var Skoterns dag 11 januari. Dessa skotermärken fanns representerade: Ski-Doo (Gärdin och Persson samt Bil och Traktor), Sno-Tric (Maskin och motor), Ockelbo (Sporttjänst), Yamaha (Isakssons) Larven (Lenko), Rajd (Berners), Arctic Cat (Segervalds Motor), Winha (Nynäs och Wallentin). Den 31 mars (!) var det i vilket fall dags för årets skoterbegivenhet: SM-finalen i skotercross. Stadskällaren ordnade nattklubb med anledning av SM-tävlingarna. Dessutom bjöd menyn på flamberade grodlår i pepparsås för den som var sugen på det. Tack vare det sena datumet var det snarare SM i skoter på vatten som genomfördes och det var många förare som fick bryta på grund av bland annat vatten i förgasaren. Vinnarna av SM-tecknen blev Tord Sundström i klassen 0-350 och P.O Erhardsson som vann klassen 351-750cc före Stefan Öwre från Östersunds SSK. Intressant i sammanhanget är att de 10 första förarna i klassen 0-350cc alla körde Ski-Doo. I klasserna utanför SM vann hemmaföraren Jan-Erik Norrlander den helt nya knatteklassen upp till 175cc före Arne Johansson även han Östersunds SSK. Ännu en hemmaseger blev det i Standard 0-350 i form av Leif Olausson.
Efter 1974 har Östersunds snöskoterklubb fortsatt att arrangera stora arrangemang. En hel hög Sno-Tric-/Aktiv-/Arctic Cat-/ÖSSK Cup, en stor bunt SM-kval, SM-finaler, SM i stadioncross, EM-finaler och VM-finaler. Dessutom var Östersunds snöskoterklubb dessutom initiativtagare till sveriges första skotermässa 1975. Den hölls i Österängsskolan (!) och lockade till sig alla skotermärken samt säljare av tillbehör, hjälmar och kläder.
Östersunds SSK har under alla år varit en klubb som jobbat i framkant för snöskoter och snöskotersporten. Men för att kunna göra det måste det finnas rätt förutsättningar. Gräfsåsens arrendeavtal löpte ett år i taget och kommunen var inte villig att teckna längre avtal. Samtal om flytt till annan anläggning och flera andra lösningar diskuterades i nästan två decennier. Minskat intresse och större utmaningar fick klubben att ta kontakt med Jämtlands MK för att diskutera att en sammanslagning av de två föreningarna. I september 2022 beslutades att Östersunds snöskoterklubb och all dess verksamhet blir en del av Jämtlands motorklubbs skotersektion.
Därmed är cirkeln sluten.